Διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά και όχι μόνο… «Ο Ραφτάκος των Λέξεων»

Ο ραφτάκος των λέξεων  του Αντώνη Παπαθεοδούλου 

«Απ΄ ό,τι κάλλη έχει άνθρωπος, τα λόγια έχουν τη χάρη να κάμουσιν κάθε καρδιάν παρηγοριά να πάρει» Με στίχους από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου ξεκινά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου το βιβλίο του και ο Μικρός Βορράς εμπνέεται και ζωντανεύει το αγαπημένο αυτό παραμύθι αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές του θεάτρου και της διάδρασης. Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο! Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή αλλά χρησιμοποίει το μυστικό του, που δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο αυτός… τις λέξεις! Τα χρόνια όμως περνάνε, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά. Κάποτε στην πόλη όμως πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν… όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον μοναδικό τους ράφτη! Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με αγάπη και μεράκι. Συντελεστές Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου Μουσική: Μάριος Αποστολακούλης Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου Σχεδιασμός αφίσας: Ίρις Σαμαρτζή.  Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη Οργάνωση παραστάσεων: Κωνσταντίνος Σουλτάνης, Αρσένης Σοφικίτης Επικοινωνία: Γιώτα Σωτηροπούλου Παίζουν: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Άννη Ντουμούζη, Μάρκος Τότσκας  

Ο σκηνοθέτης O Τάσος Ράτζος έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Ελλάδας. Υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης του Θεατρολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2008-2009). Δίδαξε υποκριτική στις δραματικές σχολές ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, ΙΑΣΜΟΣ, στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (20052009). Παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βερολίνο, Σκόπια, Κύπρος, Αλβανία).  

Βιογραφικό «Μικρού Βορρά»

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» είναι αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία σ’ ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα με θεατρικές παραγωγές και εργαστήρια κυρίως για παιδιά, που παρουσιάζονται σε σχολεία, θεατρικές σκηνές και πολυχώρους.  Μέχρι σήμερα, ο «Μικρός Βορράς» δεν σταμάτησε να περιοδεύει σε σχολεία και χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Με στόχο να δουν τα παιδιά ποιοτικό θέατρο ταξιδεύει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά -φτάσαμε μέχρι και σε σχολεία της Κέρκυρας, της Ικαρίας, τη Κρήτης, αλλά και της Κω. Έτερη βασική δραστηριότητα του «Μικρού Βορρά» είναι η συμμετοχή με παιδικές παραστάσεις σε φεστιβάλ και γιορτές για παιδιά.

Παραστάσεις με παιδαγωγικό χαρακτήρα Οι παιδικές παραστάσεις του «Μικρού Βορρά» δημιουργούνται με γνώμονα την παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά είδη θεάτρου: παντομίμα, κουκλοθέατρο, physical theater, μάσκα, drama in education και διαδραστικά στοιχεία. Η διάδραση αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο που διακρίνει ποιοτικά το κάθε έργο. Γι’ αυτό, ο «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται με καταξιωμένους επιστήμονες που έχουν εξειδικευτεί στο drama in education. Το παιδί-θεατής βρίσκεται στο κέντρο της διαδικασίας, συμμετέχει στην παράσταση, παίρνει συνεχώς θέση στα τεκταινόμενα. Στο τέλος της κάθε παράστασης τα παιδιά, με τη βοήθεια των ηθοποιών, συμμετέχουν στους μύθους και τα παραμύθια, αναλαμβάνοντας ρόλους, ακόμη και την αφήγηση των μύθων και των παραμυθιών που παρουσιάστηκαν. 

https://mikrosvorras.gr/o-raftakos-ton-lexeon/

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Λιμένας
  • Σύλλογος: Θεατρική Ομάδα «Μικρός Βορράς»
  • Ημερομηνία έναρξης: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018
  • 'Ωρα: 18.00-21.00

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ